ECHO BIJ EEN ZWANGERSCHAP

HOE WORDT EEN UITWENDIGE ECHO GEMAAKT?

Bij een uitwendige echo mag je je kleren aanhouden en lig je met ontblote onderbuik op een onderzoekbank. We brengen wat gel aan aan op je buik om een goede geleiding van de geluidsgolven te krijgen. Om in het begin van je zwangerschap een goed beeld te krijgen is het handig als je een volle blaas hebt. Bij een gevorderde zwangerschap (verder dan 3 maanden) hoeft dat meestal niet. Een uitwendige echo is niet pijnlijk

Soorten echo’s

VITALITEITECHO

Deze echo doen we tussen de 6 en 8 weken, bijvoorbeeld als je een miskraam in je vorige zwangerschap hebt gehad, als je bloedverlies hebt in je huidige zwangerschap of als er een andere medische reden is om een echo te doen.

Termijnecho

Een termijnecho wordt in de eerste instantie gemaakt om de duur van de zwangerschap vast te stellen. De duur van je zwangerschap is namelijk niet altijd precies op basis van je laatste menstruatie vast te stellen. Dit noemt men de zgn termijn echo. Deze echo geeft een redelijk nauwkeurige indruk van de zwangerschapsduur en van datum waarop je uitgerekend ben. Dit is van belang als de zwangerschap langer dan 40 weken duurt of als er complicaties zijn. Deze echo doen we tussen de 10 en 12 weken.

GROEIECHO

Deze echo wordt tussen de 30 en 32 weken gemaakt en hierbij wordt gekeken naar de groei van de baby aan de hand van 3 metingen, namelijk de hoofdomtrek de lengte van het bovenbeentje en de buikomvang van de baby.

PLACENTALOCALISATIE

Deze echo wordt gedaan om te kijken of de placenta niet voor de baarmoedermond ligt, meestal wordt deze echo rond de 28 weken gedaan.

20 Weken echo

Als je rond de 20 weken zwanger bent gaan we deze echo maken. Bij deze echo kun je zien of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Gelukkig wordt er in de meeste gevallen niets afwijkends gevonden en is het gewoon een leuke ervaring. De 20 wekenecho is geen pretecho, maar een medisch onderzoek. Als je dit niet wilt dan hoeft dit niet, Je bent niet verplicht om deze echo te laten maken.

LIGGINGSECHO

Bij deze echo wordt gekeken of de baby in hoofdligging of in stuitligging of dwars ligt. Meestal wordt deze echo na 34 weken gedaan.