Waarom een echo?

In eerste instantie om de duur van de zwangerschap vast te stellen. De duur van je zwangerschap is namelijk niet altijd precies op basis van je laatste menstruatie vast te stellen. Dit noemt men de zgn. termijnecho. Deze echo geeft een redelijk nauwkeurige indruk van de zwangerschapsduur en van datum waarop je uitgerekend ben. Dit is van belang als de zwangerschap langer dan 40 weken duurt of als er complicaties zijn.

De 13 wekenecho bij “ECHO” praktijk voor verloskundige echografie

De volgende stap binnen de prenatale diagnostiek is gezet. De 13 wekenecho is realiteit.

Een belangrijk moment voor ouders en kind.

Deze echo geeft, mits gemaakt door ervaren echo-professionals, de mogelijkheid om afwijkende ontwikkelingen van de foetus nog eerder te constateren dan voorheen mogelijk was.

De 13 wekenecho is daarbij een voorloper van de 20 weken. De professionele echoscopiste kijkt hierbij naar lichamelijke afwijkingen. De invoering van de 13 wekenecho (ook wel: het eerste trimester SEO structureel echoscopisch onderzoek) vindt plaats in het kader van een landelijke, wetenschappelijke studie: de IMITAS studie.

Als u voor een 13 wekenecho kiest meldt uw verloskundige of gynaecoloog u digitaal aan. Daarna kunt u bij ons een afspraak inplannen. In tegenstelling tot de 20 wekenecho heeft u géén echoformulier nodig. De 13 wekenecho wordt gemaakt bij een zwangerschapsduur tussen de 12+3 en 14+3 weken. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Vitaliteitecho

Deze echo doen we tussen de 6 en 8 weken, bijvoorbeeld als je een miskraam in je vorige zwangerschap hebt gehad, als je bloedverlies hebt in je huidige zwangerschap of als er een andere medische reden is om een echo te doen.

Termijnecho

Deze echo wordt tussen de 10 en 12 weken gemaakt om de definitieve uitgerekende datum te bepalen.

20 Wekenecho

De 20 wekenecho kan uitgevoerd worden tussen 18 en 21 weken, bij voorkeur tussen 19 en 20 weken. Bij deze echo kun je zien of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Gelukkig wordt er in de meeste gevallen niets afwijkends gevonden en is het gewoon een leuke ervaring. De 20 wekenecho is geen pretecho, maar een medisch onderzoek. Als je dit niet wilt dan hoeft dit niet, Je bent niet verplicht om deze echo te laten maken. Wil je meer weten over de 20 wekenecho kijk dan op de onderstaande knop.

Placentalocalisatie

Deze echo wordt gedaan om te kijken of de placenta niet voor de baarmoedermond ligt, meestal wordt deze echo rond de 28 weken gedaan.

Groeiecho

Deze echo wordt tussen de 30 en 32 weken gemaakt en hierbij wordt gekeken naar de groei van de baby aan de hand van 3 metingen, namelijk de hoofdomtrek de lengte van het bovenbeentje en de buikomvang van de baby.

Liggingsecho

Bij deze echo wordt gekeken of de baby in de hoofdligging, stuitligging of dwarsligging ligt. Meestal wordt deze echo na 34 weken gedaan.

Pretecho

Dit is een echo zonder medische reden bijvoorbeeld als je het geslacht van de baby wilt weten.

3D echo

Tevens is het mogelijk om een 3D echo te laten maken. Ga hiervoor naar de volgende website: Toon-Beeld