Echoscopie bij Echopraktijk Enschede
Bij Echopraktijk Enschede maken we tijdens de zwangerschap gebruik van echoscopie. Dit is een veilige en veelgebruikte manier om te kijken hoe het met jouw ongeboren kind gaat. Met behulp van geluidsgolven (ultrageluid) maken we beelden van je ongeboren kind in je buik. Je voelt of hoort deze geluidsgolven niet.
Echoscopie wordt al tientallen jaren toegepast en is uitgebreid onderzocht. Als het onderzoek volgens de Nederlandse richtlijnen wordt uitgevoerd – zoals bij jouw verloskundige, gynaecoloog én bij Echopraktijk Enschede – is echoscopie veilig voor jou en je ongeboren kind.
Wat zijn de Nederlandse richtlijnen?
De Nederlandse richtlijnen voor prenatale echoscopie zijn opgesteld door het RIVM, de beroepsorganisaties voor verloskundigen en gynaecologen en het Regionaal Centrum voor Prenatale Screening. Deze richtlijnen geven aan hoe echoscopisch onderzoek veilig en zorgvuldig moet worden uitgevoerd, met duidelijke eisen aan opleiding, apparatuur en werkwijze. Bij Echopraktijk Enschede houden wij ons strikt aan deze richtlijnen, zodat jij en je ongeboren kind op een veilige manier onderzocht kunnen worden.
Hoe werkt een echo?
Meestal maken we de echo via je buik; dat heet een uitwendige echo. Soms, bijvoorbeeld als je nog erg vroeg in de zwangerschap bent of als we jouw baarmoeder moeilijk in beeld krijgen, maken we de echo via de vagina (inwendige echo). Dit onderzoek is vergelijkbaar met een inwendig onderzoek bij je verloskundige of gynaecoloog.
Tijdens de echo gebruiken we wat gel op je buik. Dit zorgt voor beter contact tussen de echokop en je huid, waardoor we jouw ongeboren kind goed kunnen zien. We vragen je daarom om vlak voor de echo geen bodylotion of douchecrème te gebruiken op je buik.
Een echo hoort niet pijnlijk te zijn. Soms kan het even wat ongemakkelijk voelen, bijvoorbeeld als we wat druk moeten uitoefenen om goed beeld te krijgen.
Wie maakt de echo?
Bij Echopraktijk Enschede worden alle echo’s gemaakt door ervaren, gekwalificeerde echoscopisten. Voor de 13 wekenecho en 20 wekenecho gelden extra strenge eisen voor zowel de echoscopisten als de apparatuur – uiteraard voldoet Echopraktijk Enschede aan deze eisen.
Omdat het belangrijk is dat we tijdens het onderzoek goed kunnen kijken, zal de echoscopist zich beperken tot het geven van uitleg over wat zij ziet. We vragen je daarom om geen kinderen mee te nemen naar het onderzoek, zodat er rust en concentratie is.
Wat als er iets opvalt?
Soms ziet de echoscopist iets wat afwijkt of twijfelt zij over wat zij ziet. In dat geval bespreken we dit met je en verwijzen we je terug naar je verloskundige of gynaecoloog voor verder onderzoek. Het kan ook gebeuren dat we niet alle informatie kunnen krijgen, bijvoorbeeld omdat je ongeboren kind niet goed ligt. Dan adviseren we je om nog een keer terug te komen voor een herhalingsecho.
Belangrijk om te weten: niet alles is zichtbaar met echoscopie. Ook als het beeld er goed uitziet, blijft er altijd een kleine kans dat je ongeboren kind bij de geboorte toch een afwijking blijkt te hebben. Gelukkig worden de meeste kinderen – zo’n 97% – gezond geboren.