Echoscopie bij Echopraktijk Enschede

Tijdens je zwangerschap is een echo een mooi én belangrijk moment. Met echoscopie kunnen we namelijk goed kijken hoe het met je baby gaat. Het werkt met geluidsgolven die voor mensen niet hoorbaar of voelbaar zijn. Die golven maken beelden van wat er in je buik gebeurt – veilig en zonder straling.

Echoscopie wordt al tientallen jaren gebruikt en er is veel onderzoek naar gedaan. Als het volgens de Europese richtlijnen gebeurt, is het volkomen veilig. Bij je verloskundige, gynaecoloog én bij Echopraktijk Enschede voldoen we uiteraard aan die richtlijnen.

De meeste echo’s maken we via je buik (een uitwendige echo). Soms, vooral aan het begin van de zwangerschap of als de baby niet goed zichtbaar is, doen we een inwendige echo via de vagina. Voor een goed beeld gebruiken we een speciale gel. Daarom vragen we je om op de dag van de echo geen bodylotion of olie te gebruiken. Een echo doet meestal geen pijn, al kan lichte druk op je buik even ongemakkelijk voelen.

Onze echoscopisten zijn goed opgeleid en werken met moderne apparatuur. Voor de 13- en 20-wekenecho gelden extra strenge eisen, en Echopraktijk Enschede voldoet daar volledig aan. Tijdens het onderzoek houdt de echoscopist de uitleg kort – er is veel concentratie nodig om alles goed te beoordelen. We vragen je daarom ook om geen kinderen mee te nemen naar de afspraak.

Soms zien we iets op de echo waar we verder naar moeten kijken, of is het beeld niet duidelijk genoeg. In zo’n geval overleggen we met je verloskundige of gynaecoloog. Soms is een vervolgonderzoek nodig, soms stellen we een herhalingsecho voor. Dat kan spannend zijn, ook als er uiteindelijk niets aan de hand blijkt te zijn.

Belangrijk om te weten: niet alles is zichtbaar op een echo. Ook als alles er goed uitziet, blijft er altijd een kleine kans op een afwijking. Gelukkig worden de meeste baby’s – ongeveer 97% – gewoon gezond geboren.

Wat gebeurt er bij een echo?

Direct na de echo bespreekt de echoscopist de uitslag met je. Als er bijzonderheden zijn of als er twijfels zijn over wat we zien, hoor je dat meteen. Soms is er aanleiding om verder onderzoek te doen. We verwijzen je dan naar je eigen verloskundige of gynaecoloog. Vaak volgt er dan een uitgebreider onderzoek: een geavanceerd ultrageluidonderzoek (GUO) in het MST in Enschede.

Gelukkig blijkt in veel gevallen na vervolgonderzoek dat er niets aan de hand is. Maar als er wél iets aan de hand is, is het belangrijk om dat op tijd te weten. Zo kan er voor je ongeboren kind alvast passende zorg geregeld worden. Ook kan het je helpen om je beter voor te bereiden.

Het is goed om te weten dat niet alle afwijkingen zichtbaar zijn op een echo. Bij vragen of onzekerheid kun je altijd terecht bij je verloskundige.


Wat als je een hogere BMI hebt?

Als je een hoger BMI hebt, kan het soms moeilijker zijn om alles goed in beeld te krijgen. Het kan dan nodig zijn om een vaginale echo te doen of een extra echo in te plannen. Soms moet de echoscopist ook wat harder op je buik drukken om goed te kunnen kijken.

1. Onderzoek naar de NIPT
(niet-invasieve prenatale test).

2. Onderzoek:
de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

Overige echo’s

Vitaliteitecho

Deze echo doen we tussen de 6 en 8 weken, bijvoorbeeld als je een miskraam in je vorige zwangerschap hebt gehad, als je bloedverlies hebt in je huidige zwangerschap of als er een andere medische reden is om een echo te doen.

Termijnecho

Deze echo wordt tussen de 10 en 12 weken gemaakt om de definitieve uitgerekende datum te bepalen.

Placentalocalisatie

Deze echo wordt gedaan om te kijken of de placenta niet voor de baarmoedermond ligt, meestal wordt deze echo rond de 28 weken gedaan.

Groeiecho

Deze echo wordt tussen de 30 en 32 weken gemaakt en hierbij wordt gekeken naar de groei van de baby aan de hand van 3 metingen, namelijk de hoofdomtrek de lengte van het bovenbeentje en de buikomvang van de baby.

Liggingsecho

Bij deze echo wordt gekeken of de baby in de hoofdligging, stuitligging of dwarsligging ligt. Meestal wordt deze echo na 34 weken gedaan.

Geslachtsbepaling

Wil je al eerder in de zwangerschap weten of je een jongen of meisje verwacht? Dan kun je kiezen voor een geslachtsbepalingsecho. Dit is een echo die puur gericht is op het geslacht en valt buiten de medische screening. Deze echo wordt meestal gedaan vanaf 14 weken en wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

3D echo

Tevens is het mogelijk om een 3D echo te laten maken. Ga hiervoor naar de volgende website: Toon-Beeld